onsdag 5 mars 2014

Att bygga självförtroende

Tisdag eftermiddag och därmed simskola för A. Vi har haft den fantastiska turen att hamna i en liten grupp med endast tre barn, och det är helt suveränt. Simläraren har enormt tålamod, och får verkligen med sig dessa tre yrväder. Det är tre killar i gruppen; en som kastar sig handlöst i med huvudet före, A som kastar sig han med men något mindre handlöst, och en som är ganska försiktig. Två 4-åringar och en 6-åring. Ingen av dem särskilt bra på att vara stilla och lyssna, men ändå får den här härliga simläraren dem att lyssna när de måste lyssna, och däremellan plaskar de lite för att bli av med myrorna i kroppen.
I går var det fjärde gången, och det är helt fantastiskt att se hur fort framåt det går. A som förut helst inte doppade hela huvudet, hoppar nu från kanten utan att hålla för näsan och i luften vända sig om för att sätta en hand i kanten. Han till och med simmar lite under vatten.
De tränar på att flyta på rygg utan att någon håller i dem, att skjuta fram som en pil i vattnet med huvudet under vattenytan.
I går fick de till och med hoppa från kanten i den stora bassängen! Vilken lycka!! Och detta gjorde de, vilket A stolt berättade, utan armpuffar.
Den mer försiktiga S ville inte alls gå i, för det vågade han inte. Simlärare M peppade och sa att han kunde ju bara gå ner för trappan, så skulle han ta emot där. Till sist gick S försiktigt ner för trappan där M mötte, och sedan drog han S genom vattnet runt trappan mot kanten. S fullkomligen strålade av glädje med det största leendet. "Såg du mamma! Jag simmade i stora bassängen!! Såg du?!"

Tänk så lätt det är att peppa och ge ett barn den där känslan av att vara oövervinnlig; att trotsa sina rädslor och få känna att JAG KAN!
Och lika lätt kan man med ett enda ord rasera en vacklande självkänsla, och skapa stora hinder i ett barns utveckling. Eller en vuxens.

Ord är makt. Makt att bygga upp eller rasera. Ord uttalade med kärlek, med sann kärlek, kan bara bygga upp. Med kärlek bygger vi starka själar.

"Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv"

"Man kan inte piska in något i ett barn, men man kan smeka fram mycket ur dem"

Underbara, älskade Astrid Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar